Rezort dopravy dostane v r. 2014 menej, pohorší si o 111 miliónov eur

10.10.2013 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) – Ministerstvo dopravy, ktoré vedie Ján Počiatek (Smer-SD), sa bude musieť v roku 2014 uskromniť.

V návrhu rozpočtu na rok 2014 mu totiž ministerstvo financií určilo výdavky v sume 2,17 miliardy eur. V porovnaní s tohtoročným rozpočtom to predstavuje pokles o 111 miliónov eur čiže o 4,88 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes schválila vláda SR.

Zníženie výdavkov kapitoly súvisí podľa ministerstva financií najmä so znížením prostriedkov EÚ, tiež s poklesom peňazí na spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu a výdavkov štátneho rozpočtu nevyhnutných na zabezpečenie plynulého čerpania EÚ prostriedkov.

Súčasne je pokles výdavkov podľa ministerstva spôsobený aj úspornými opatreniami v nadväznosti na vládou prijatý Program ESO čiže Efektívna, Spoľahlivá, Otvorená štátna správa. Na základe neho má osem krajských stavebných úradov a osem obvodných úradov pre cestnú dopravu v sídle kraja prejsť do pôsobnosti ministerstva vnútra.

Zároveň so zoštíhlením výdavkov ministerstva súvisí aj presun koordinácie eurofondov z rezortu dopravy pod Úrad vlády SR či zlučovanie regulačných úradov a tiež zrušenie príspevkovej organizácie Inštitútu urbanizmu a územného plánovania.

Kapitálové výdavky rezortu dopravy sú tak na rok 2014 naplánované na 330 miliónov eur, čo v porovnaní s rozpočtom na tento rok predstavuje pokles o 38 miliónov eur, teda o 10,3 %. "Zníženie výdavkov je najmä z dôvodu zníženia výdavkov na cestnú a železničnú infraštruktúru," doplnilo ministerstvo financií.
 

Vyberte región